• wyszukaj nocleg

Miasto

rodzaj noclegu

do centrum

cena max
+ wyszukiwanie zaawansowane
  • Zrazy ziemniaczane, chłodnik, kaługa

Kuchnia białoruska podobnie jak każda kuchnia Europy Wschodniej bogata jest w potrawy wysoko kaloryczne. Prym wiodą w niej ziemniaki stanowiące podstawę wszystkich dań, a okraszone słoniną i polane kwaśnym mlekiem stanowią samodzielne danie.


Z ziemniaków robi się placki ziemniaczane, tzw. oładki faszerowane mięsem i serwowane z sosem grzybowym ale również babek i pierogi. Typową dla Białorusi potrawą robioną oczywiście z ziemniaków są zrazy ziemniaczane faszerowane różnymi rodzajami mięsa. Integralną częścią tej kuchni są zupy gotowane na mięsnym wywarze. Wprawdzie są one bardzo kaloryczne, ale smaczne. Wśród zup prym wiodą barszcze, kapuśniaki, zupy rybne, ziemniaczane oraz chłodniki. Oryginalną zupą jest na pewno ta gotowana na zakwasie chlebowym, który powstaje z czerstwego chleba żytniego, jęczmienia oraz miodu. Do zup dodaje się uszka, byliny oraz zacierkę.

No ale kuchnia białoruska to nie tylko ziemniaki – występują w niej również mięsa: wieprzowina, wołowina, drób oraz ryby. Mięsa te dusi się najczęściej na małym ogniu razem z warzywami. Ciekawą potrawą tego rodzaju jest mielona wieprzowina faszerowana słoniną, kiełbasą oraz ziemniakami oczywiście .
Po sytym obiadku czas na deser, tym bardziej, że desery białoruskie są naprawdę pyszne. Drożdżowy pieróg ze śliwkami, powidłami lub jabłkami albo kaługa sporządzona z gotowanego na wolnym ogniu ciasta i suszu owocowego. Palce lizać…

 

Polecamy:

  • Komentarze
brak komentarzy
  • Dodaj komentarz
Treść komentarza
+ Dodaj do komentarza własne zdjęcie (np. jeśli byłeś na danej imprezie)
+ Wstaw film z Youtube


 Imię   Miasto    kod Jeżeli nie widzisz tego obrazka kliknij odśwież i spróbuj ponownie




Rejestracja | Serwisy

Sylwester | noclegi nad jeziorem
stat4u